Makedon Kulesi’nde asansörle zaman yolculuğu

Edirne Valisi Yunus Sezer, Makedon Kulesi’nin kentin önemli bir simgesi olduğunu vurgulayarak gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Kentin Roma dönemine ait dört sur kulesinden biri olan Makedon Kulesi’nin 1870’li yıllarda saat eklenerek saat kulesi haline getirildiğini belirten Sezer, 1953 yılındaki depremde kısmi hasar gördüğünü dile getirdi.

Vali Sezer, kulede devam eden restorasyon çalışmalarına da değinerek şunları söyledi:

“Kule çevresindeki sur içi alanında kazı çalışmaları hızla devam ediyor. Her kazıda yeni keşifler yapılıyor. Son çalışmalarda bir şapel, bir seramik atölyesi ve bir buzhane ortaya çıkarıldı. Bu bölge, Roma, Bizans ve Osmanlı medeniyetlerine ait izleri barındırıyor.”

Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait izler taşıyan Makedon Kulesi, restorasyonun tamamlanmasının ardından arkeolojik gezi alanı olarak ziyaretçilere açılacak. Ayrıca Galata Kulesi’nde olduğu gibi kuleye ışıklandırma sistemi kurulacak ve içerisine asansör sistemi entegre edilecek.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Tarafından Sürdürülen Restorasyon Çalışmaları

2021’de başlatılan restorasyon çalışmalarının ikinci etabı devam ediyor. Kulede duvar ve zemin jeoradar çalışmaları yapılarak moloz taş duvar boşlukları enjeksiyon malzemesiyle güçlendiriliyor.

Arkeolojik alan ve kule ana yapısında eseri tehdit eden ot, bitki ve kökler temizlenerek orijinal derz ve harçlarla restore ediliyor. Ayrıca tehlike oluşturan elektrik hatları ve izinsiz eklentiler kaldırıldı.

Kazı çalışmaları sonucunda 10. yüzyıla ait şapel, Bizans seramik fırını, Osmanlı buzhanesi ve diğer çeşitli kalıntılar bulundu.

Makedon Kulesi’nin Tarihi ve Restorasyon Süreci

Roma İmparatoru Hadrianus tarafından 117-138 yılları arasında yaptırılan Makedon Kulesi, eski Edirne’yi çevreleyen surlar üzerinde yer alıyor ve bugüne kadar ayakta kalan nadir örneklerden biri.

Edirne Valisi Hacı İzzet Paşa’nın 1867 yılında eklediği ahşap katlar ve saatlerle “saat kulesi” olarak adlandırılan yapı, bir dönem yangın gözlem kulesi olarak da hizmet vermiştir. 1953 depreminde büyük hasar gören kule, ardışık katlar ve saat bölümü nedeniyle estetik açıdan eleştirilmiş ve yıkılmıştır. Kule, 1990’lı yıllarda restore edilmiş ve çevresinde arkeolojik kazılar gerçekleştirilmiştir.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2021 yılında başlatılan “Edirne Eski Saat Kulesi Restorasyonu” projesi kapsamında çalışmalar sürdürülmektedir.

Related Posts

Kabotaj Bayramı nedir, ne zaman? 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı mesajları 2025!

Türkiye’nin denizlerdeki bağımsızlığının ve egemenliğinin sembolü olan 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı, 2025 yılında 99. kez büyük bir coşkuyla kutlanıyor! 1926 yılında yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu ile Türk karasularında tam bağımsızlık kazanılan bu özel gün, Mavi Vatan’ın gücünü ve denizciliğin önemini bir kez daha hatırlatıyor. Sosyal medyada paylaşılmak üzere hazırlanan en güzel, resimli ve anlamlı 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı mesajları ile bu gurur dolu günü sevdiklerinizle kutlayın. İşte 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı mesajları 2025!

Şeytan Marka Giyer 2 filminin çekimleri başladı

Şeytan Marka Giyer 2 filminin çekimleri başladı

AÖF YAZ OKULU 2025 KAYIT TARİHLERİ ||Anadolu AÖF yaz okulu kayıtları başladı mı, nasıl yapılır? AÖF yaz okulu 2025 kayıt ne zaman?

Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi (AÖF) yaz okulu kayıtları, öğrenciler tarafından takip ediliyor. Belirlenen tarihten sonra mazeret kabul edilmeyecek ve yaz okulu kayıt işlemi yapılmayacaktır. Yaz okulu kayıt süresi uzatılmayacaktır. Belirtilen tarihler arasında her ne sebeple olursa olsun, Yaz Okulu ücretini ödemeyen öğrenciler, 2024-2025 Öğretim Yılı Yaz Okulu kayıt hakkını kaybeder. Yaz okuluna kayıt yaptıracak öğrenciler en fazla beş ders seçebilir. Ders seçimi aof.anadolu.edu.tr adresi Öğrenci Otomasyonu, Ders Seçim (Ekle/Sil) bağlantısından yapılacaktır. Dersler bittikten sonra AÖF yaz okulu sınavları ağustos ayında yapılacak. Peki, Anadolu AÖF yaz okulu kayıtları başladı mı, nasıl yapılır? AÖF yaz okulu 2025 kayıt ne zaman? İşte, AÖF yaz okulu 2025 kayıt tarihi…

İSKİ baraj doluluk oranları 28 Haziran 2025 güncel | İstanbul baraj doluluk oranı ne kadar oldu, su seviyesi yüzde kaç? Su seviyesi düşüşe geçti!

İstanbul baraj doluluk oranları İSKİ güncel verileri 28 Haziran 2025 belli oldu. İlkbahar yağmurlarının etkisiyle nisan ayında yüzde 81,23’e kadar çıkan barajlardaki doluluk oranı, son günlerde hava sıcaklığının artmasıyla düşüşe geçti. İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü’nün (İSKİ) verilerine göre 28 Haziran tarihinde, Ömerli Barajı’nda doluluk oranı yüzde 74, Elmalı Barajı’nda yüzde 81.94 oldu. İSKİ istatistiklerine göre, 21 Haziran’da baraj doluluk oranları 2015’te yüzde 88,45, 2016’da yüzde 73,95, 2017’de yüzde 79,35, 2018’de yüzde 81,76, 2019’da yüzde 81,73, 2020’de yüzde 64,90, 2021’de yüzde 74,98, 2022’de yüzde 76,04, 2023’te yüzde 45,60, 2024’te yüzde 73,15 ve 2025’te yüzde 69,84 olarak kaydedilmişti. Peki, bugün barajlarda doluluk oranı ne kadar? İstanbul barajlarında su seviyesi yüzde kaç? İşte, 28 Haziran 2025 İstanbul baraj doluluk oranları son durum.

YKS gözetmen ücreti ne zaman yatacak? YKS görevli ücretleri ne kadar?

ÖSYM YKS görevli ücretleri ne zaman yatacak 2025, gerçekleştirilen YKS sınavı ardından merak konusu oldu. Peki, YKS gözetmen ücreti ne zaman yatacak? YKS görevli ücretleri ne kadar?

AYT 2025 ultrason sorusu cevabı ne? Ultrason ve tomografi elektromanyetik dalga mı, ses dalgası mı?

AYT 2025’te karşılaşılması dolayısıyla merak konusu oldu. Adaylar, ultrason ve tomografi arasında kalarak iki seçenekten birisini tercih etti. Peki, Ultrason ve tomografi elektromanyetik dalga mı, ses dalgası mı? AYT 2025 ultrason sorusu cevabı ne?