ANKARA – Anayasa Mahkemesi’nin (AYM), Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesi ‘yok hükmünde’ kararı sonrası gözler Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne çevrildi.
‘CAN ATALAY DERHAL SERBEST KALMALI, MİLLETVEKİLLİĞİNE DÖNMELİ’
Muhalefet partilerinin genel başkanları ve yöneticilerine göre, AYM kararıyla birlikte Atalay’ın milletvekilliğinin ‘derhal’ iade edilmesi gerekiyor.
AYM’nin kararının, Atalay’ın tahliyesi ve Meclis’e dönüşü için yeterli olduğunu belirten CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, “An itibariyle Yargıtay’ın kararının yok sayılmasını öngören bir AYM kararı var. Bu durum Can Atalay’ın hem salıverilmesini hem de Meclis’e gelmesini gerektirir” dedi.
MECLİS OLAĞANÜSTÜ TOPLANTIYA ÇAĞRILIR MI?
Can Atalay’ın milletvekilliğinin iadesi için; çalışmalarına yaz arası veren Meclis’in olağanüstü toplantıya çağrılması da muhalefet partilerinin önündeki bir başka seçenek. Meclis İç Tüzüğü’ne göre Meclis’i olağanüstü toplantıya çağırmak için yeterli milletvekili sayısına sahip tek muhalefet partisi CHP.
‘MAHMUD ABBAS OTURUMUNDA KAYDA GEÇİRECEĞİZ’
Meclis’i olağanüstü toplantıya çağırmak gibi bir gündemleri olup olmadığını sorduğumuz Günaydın, parti MYK’sının bu seçeneği mutlaka değerlendireceğini söyledi. Olağanüstü toplantı çağrısının karşılık bulmasının zaman alabileceğini kaydeden Günaydın, önlerinde Meclis’in bir günlüğüne açılacağı bir takvim olduğunu şu sözlerle hatırlattı:
“Şu anda kapalı olan Meclis 15 Ağustos’ta Meclis Başkanının çağrısıyla bir günlüğüne açılacak. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın Genel Kurul’ hitap edecek. Bu oturumda AYM’nin hüküm cümlesini okuyarak kayda geçireceğiz.”
KRİZİN BAŞINA DÖNÜLDÜ
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum’un AYM’nin son Atalay kararı için yaptığı “Hukuki icra açısından yok hükmünde olan AYM çoğunluk kararı” değerlendirmesini de sorduğumuz Günaydın, “Mehmet Uçum AYM kararını tanımadıklarını ifade etti. Bu Saray açıklamasına benziyor. Krizin başına dönüldü” ifadelerini kullandı.
Ne olmuştu?
25 Nisan 2022
Gezi davasında 18 yıl hapse mahkum edilen Can Atalay’la ilgili karar, Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nce onaylandı.
14 Mayıs 2023
Can Atalay, 14 Mayıs 2023’te seçiminde TİP’ten Hatay Milletvekili seçildi.
25 Ekim 2023
AYM, milletvekili seçilmesi nedeniyle Atalay hakkında hak ihlali kararı verdi; yargılamanın durdurulmasına, vekilliğinin kabulüne ve Atalay’ın tahiyesine karar verilmesine hükmetti.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, bu kararı uygulamadı ve Yargıtay 3. Ceza Dairesi’ne gönderdi.
8 Kasım 2023
Yargıtay 3. Ceza Dairesi AYM’nin süper temyiz mahkemesi gibi davrandığını belirterek AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu.
21 Aralık 2023
AYM anayasal zorunlulukları anımsatarak ikinci kez hak ihlali kararı verdi.
3 Ocak 2024
Yargıtay 3. Ceza Dairesi bu kararın yok hükmünde olduğu yönünde karar aldı.
30 Ocak 2024
Yargıtay kararı TBMM Genel Kurulu’nda okundu, Atalay’ın milletvekilliği düşürüldü.
Şubat 2024
Atalay’ın avukatları, TİP, CHP ve DEM Parti; bu kararın iptali için AYM’ye başvurdu.
1 Ağustos 2024
AYM, Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşmesinin ‘yok hükmünde’ olduğuna karar verdi.