Milli Savunma Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Afyoncu, Prof. Dr. Mustafa Öztürk’ün hayatını kaybettiğini duyurdu. Sosyal medya platformu Twitter’dan Afyoncu paylaşımda bulundu. Afyoncu paylaşımında, “Osmanlı tarihçiliğinin önemli isimlerinden Prof. Dr. Mustafa Öztürk hocamızı kaybettik. Fiyat tarihi ve Ortadoğu üzerine önemli araştırmaları vardı. Talebelerine her yerde sahip çıkardı. Allah rahmet eylesin. Mekanı cennet olsun” dedi.
PROF. DR. MUSTAFA ÖZTÜRK KİMDİR
Prof. Dr. Mustafa Öztürk, 1 Şubat 1953’te Kilis’te doğdu. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Yakınçağ Tarihi Kürsüsü’nden 1977’de mezunu. Yüksek lisansını 1979 yılında, doktorasını ise Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde 1985’te tamamladı.
İçişleri Bakanlığında memur, Kültür Bakanlığında müze asistanı olarak çalıştı. Fırat Üniversitesi Tarih Bölümünde 1992’de doçent, 1998’de ise profesör oldu. 1993 ile 1996 yılları arasında Fırat Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi yönetim kurulu üyeliği yaptıktan sonra 2004’ten sonra İlâhiyat Fakültesi Dekanlığı, 1993 ve 2004 arasında ise Tarih Bölümü Başkanlığı yaptı. Öte yandan Yakınçağ Tarihi Anabilim Dalı Başkanlığı, Orta Doğu Araştırma Merkezi Müdürlüğü görevlerinde bulundu. 2004’te Fırat Üniversitesi’nde senato üyesi ve Fırat Üniversitesi Yönetim Kurulu üyesi oldu.
Makaleleri; Askerî Tarih Bülteni, Belleten, Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Belgeler, OTAM, Türk Dünyası Araştırmaları Dergisi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Prof. Dr. Şerafettin Turan Armağanı, Türk Yurdu, Fırat Üniversitesi Orta Doğu Araştırmaları dergi ve kitaplarında yayımlandı.
Türkler Ansiklopedisi için madde yazdı.
Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Tarih Araştırmaları, Atatürk Yolu, Askerî Tarih Araştırmaları, Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler dergileri hakemliği, Fırat Üniversitesi Orta Doğu Araştırmaları Dergisi editörlüğü ve hakemliğini yürüttü. Genelkurmay ATASE Türk Askerî Tarih Komisyonu üyesidir.
ESERLERİ
Araştırma-İnceleme: 1938 Suriye Olayları ve Halil İbrahim Efendi’nin Faaliyetleri (Türkçe-Arapça bülten, 1995), Tarih Felsefesi (1999), 16. Yüzyılda Kilis Urfa Adıyaman ve Çevresinde Cemaatler-Oymaklar (2004).
Yayına Hazırlama: Piyade Mirlivası Rüştü (1997), El-Cezire’nin Muhtasar Tarihi (2004).