Bilim İnsanları CO²’yi 15 Dakikada Sentetik Yakıta Dönüştürdü

Bilim İnsanları Yeni Teknoloji İle Karbon Dioksiti Sadece 15 Dakikada Sentetik Yakıta Dönüştürdü

Japonya‘da bilim insanları, karbondioksiti (CO²), karbon monoksite (CO) dönüştürmek için yeni bir yöntem geliştirdi. Tohoku Üniversitesi, Hokkaido Üniversitesi ve AZUL Energy, Inc. ortaklığında yürütülen çalışma sonucunda, karbondioksitin sadece 15 dakika içinde sentetik yakıt bileşenine dönüştürülmesini sağlayan etkili bir teknoloji ortaya çıktı.

Araştırmacılar, ısıtıldığında büzülen, sıkıştırıldığında ise genişleyen sıra dışı bir madde üzerine çalışarak, püskürtme kaplı katalizörler ve doğrudan kristalleştirme teknikleri kullanarak hem işlem süresini hem de maliyeti düşürdü. Geliştirilen yeni yöntem, endüstrideki standartları değiştirerek işlem süresini 24 saatten yalnızca 15 dakikaya indirerek dikkat çekici bir başarı elde etti.

Mevcut dönüşüm tekniklerine kıyasla düşük maliyetli bir katalizörle çalışan araştırmacılar, geliştirdikleri teknik ile sadece endüstriyel gereksinimleri karşılamakla kalmayıp, aynı zamanda daha yüksek bir performans sunarak çevreci bir yaklaşım ortaya koydu. Bu yeni teknoloji, sürdürülebilir yakıt üretiminde çığır açarak iklim değişikliğiyle mücadelede önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Tohoku Üniversitesi’nden Liu Tengyi, geliştirilen teknolojinin çevreci ve uygulanabilir bir çözüm sunduğunu belirterek, “Geleneksel yöntemlerle endüstriyel ölçekte çalışmak neredeyse imkansızdı. Ancak geliştirdiğimiz yeni teknik, bu zorlukları aşarak daha etkili bir çözüm sunuyor” dedi.

Bilim dünyasındaki bu önemli gelişme, sentetik yakıt üretimini çevre dostu ve erişilebilir hale getirirken, karbon nötr bir gelecek için yapılan çalışmalara ivme kazandırıyor.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Teknoloji

Related Posts

İstanbul’daki gıdalarda yüksek pestisit çıkması ne anlama geliyor?

Greenpeace Türkiye’nin bu yıl yayımladığı “Pestisitler ve Çocuklar” raporuna göre, İstanbul’da satılan 14 farklı sebze ve meyvede sağlığı tehdit edebilecek düzeyde pestisit kalıntısı tespit edildi.

Grip mevsimi uzadı

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nden (NKÜ) Doç. Dr. Mustafa Doğan, 2025’te grip mevsiminin oldukça uzadığını belirterek, “Mayıs ayının ortalarında olmamıza rağmen hala hatırı sayılır sayıda üst solunum yolları şikayeti ile hastalar hastanelere başvurmakta, sağlık kuruluşlarına başvurarak destek istemekteler” dedi.

Hareketsizlik vücuda nasıl hasar veriyor? Alzheimer ve demans kapıda

Modern yaşamın getirdiği uzun süreli masa başı çalışma, teknoloji bağımlılığı ve azalan fiziksel aktivite, insanları giderek daha da hareketsizleştiriyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Meral Bayramoğlu, hareketsizliğin vücudumuzda yol açtığı hasarları anlattı.

Nöroloji Uzmanı uyardı: Günlük yaşamı etkileyen unutkanlıkları ciddiye alın!

Nöroloji Uzmanı uyardı: Günlük yaşamı etkileyen unutkanlıkları ciddiye alın!

Son yıllarda yenidoğan sünneti tercih ediliyor! Her bebek için uygun mu?

Doğum sonrası ilk 28 günü kapsayan dönemde gerçekleştirilen yenidoğan sünneti, son yıllarda ailelerin de tercihi. Çocuk Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Sinan Kılıç, operasyonun öncesi ve sonrası için ise dikkat edilmesi gereken hususlar olduğunu söylüyor.

Günde 1 bardak içen yaşadı! Suda bekletince magnezyumu roketliyor, kramplara veda

Yaşam trendlerinin öncüsü haline gelen chia tohumu, küçük boyutuna rağmen büyük faydalarıyla dikkat çekiyor. Özellikle suda bekletilerek tüketildiğinde jel kıvamına gelen chia tohumu, magnezyum depolarını fulleyen faydalı bir etkiye sahip. Ancak tek faydası bununla sınırlı kalmıyor, vücuda sayısız etkisi var. İşte chia tohumunun etkileri ve doğru tüketim yöntemi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir