YÖK Başkanı Özvar Suriye’de açıkladı: Türkiye ile Suriye arasında ortak üniversite kuruluyor

Türkiye ve Suriye Yükseköğretim Alanında İş Birliğine Gidiyor

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar ve beraberindeki heyet, Suriye Yükseköğretim Bakanı Mervan Halebi tarafından davet edilerek Suriye’ye resmi bir ziyaret gerçekleştirdi. İki ülke arasında yükseköğretim alanında ilk iş birliğine yönelik imzalar atıldı. Protokol kapsamında Suriye’nin yeniden inşasında ihtiyaç duyulan insan kaynağını yetiştirmek için ortak bir “Türkiye-Suriye Üniversitesi” kurulması kararı alındı. Ortak diploma programları başlatılacak, Türkiye’de eğitimlerini tamamlayıp Suriye’ye dönen öğrencilerin Türk üniversitelerden aldıkları belgeler doğrudan tanınacak.

Protokol İçeriği

Protokol, bilimsel iş birliğine yönelik bir yol haritasını içermekte. Suriye üniversitelerinin altyapısının geliştirilmesi, bilimsel araştırmalar için uygun ortamın sağlanması, akademik uzmanlıkların paylaşılması ve bilimsel konferanslara katılım konularında atılımlar yapılacak. Ayrıca iki ülke arasındaki eğitim kurumları ve programlarının karşılıklı tanınması ve Suriyeli öğrencilerin Türkiye dönüşlerinde uyum sağlamaları için kararlar alınacaktır.

Akademik Yeterlilikler ve Dijital Bilgi Sistemi

Her iki ülke eğitim kurumları, birbirlerinin verdiği akademik yeterlilikleri tanıyacak. Ayrıca Yükseköğretim Kurulu ile Suriye Yükseköğretim Bakanlığı, yükseköğretim dijital bilgi sistemi üzerinde birlikte çalışacak. Türkiye ve Suriye üniversitelerinden alınan belgelerin teyidi için internet tabanlı bir servis oluşturulacak ve bilişim altyapıları iyileştirilecek.

Ortak Diploma Programları ve Kardeş Üniversiteler Projesi

Türkiye ve Suriye üniversiteleri arasında lisans, yüksek lisans ve doktora derecelerinde ortak diploma programları başlatılacak. Ayrıca “Türkiye-Suriye Üniversitesi” kurularak bölgede önde gelen bir üniversite olacak. İki ülke arasındaki kardeşlik ve tarihi bağları güçlendirecek bu adım ile Suriye’nin insan kaynağı yeniden inşa sürecine katkı sağlanacak.

Özvar’dan Açıklama

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, Türkiye ve Suriye arasındaki yükseköğretim ilişkilerinin hızla gelişeceğini ifade ederek, Suriye’nin kalkınması için önemli adımlar atılacağını belirtti. Özvar, yaptığı değerlendirmede, “Türkiye ile Suriye arasında yükseköğretim alanındaki ilişkileri çok üst düzeye çıkaracağız” dedi.

Related Posts

LGS 2025 SAYAÇ ⏱️|| LGS ne zaman 2025, sınav giriş belgesi yayımlandı mı? LGS’ye kaç gün kaldı?

MEB LGS 2025 geri sayım başladı. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Haziran ayında gerçekleştirilecek Liselere Geçiş Sistemi kapsamındaki merkezi sınavın başvuru işlemleri “e-Okul” üzerinden tamamlandı. Sınavda, 8’inci sınıf öğretim programlarındaki kazanımlar esas alınacak ve öğrencilerin okuduğunu anlama, yorumlama, sonuç çıkarma, problem çözme, analiz yapma, eleştirel düşünme, bilimsel süreç gibi becerilerini ölçecek sorular yer alacak. LGS 2025 birinci oturumda öğrencilere Türkçe, T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük, din kültürü ve ahlak bilgisi ile yabancı dil derslerinden toplam 50 soru sorulacak 75 dakika süre verilecek. İkinci oturumda ise öğrencilere matematik ve fen bilimleri derslerinden toplam 40 soru sorulacak ve 80 dakika süre verilecek. LGS sınav giriş belgesi yayımlandı mı, ne zaman yayımlanacak? LGS ne zaman 2025? LGS’ye kaç gün kaldı? İşte, 2025 LGS sayaç…

“Sanayiden Sanata” projesinin sergisi İstanbul Teknik Üniversitesi’nde açıldı

“Sanayiden Sanata” projesinin sergisi İstanbul Teknik Üniversitesi’nde açıldı

Venedik Bienali 19. Uluslararası Mimarlık Sergisi Türkiye Pavyonu, bu cumartesi İstanbul’da kapılarını açıyor

Venedik Bienali 19. Uluslararası Mimarlık Sergisi Türkiye Pavyonu, bu cumartesi İstanbul’da kapılarını açıyor

DUS sonuçları ne zaman açıklanacak? DUS sınav sonuçları nasıl öğrenilir?

Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (DUS) 2025 sonuçları için bekleyiş sürüyor. Peki, DUS sonuçları ne zaman açıklanacak? DUS sınav sonuçları nasıl öğrenilir?

Robert Francis Prevost kimdir, kaç yaşında? Yeni Papa Robert Francis Prevost nereli? İşte Kardinal Francis Prevost’in biyografisi!

Yeni Papa Robert Francis Prevost kimdir? sorusu, Vatikan’da yapılan seçimin ardından gündeme geldi. Vatikan’daki papalık seçiminde (Konklav), ABD’li Kardinal Robert Francis Prevost yeni Papa seçildi. Papa XIV. Leo Robert Francis Prevost, 2023’ten beri Piskoposlar Dicastery’sinin valisi ve Latin Amerika Papalık Komisyonu başkanı olarak görev yaptı. Chicago’da doğan Prevost, kariyerinin ilk bölümünü Augustinians için çalışarak geçirdi. Prevost, Papa Francis’in ölümünden sonra papalık için olası bir aday olarak düşünülmüştü. Peki, yeni Papa Robert Francis Prevost kimdir, kaç yaşında, nereli? İşte, ayrıntılı bilgiler.

Deprem okuryazarlığı nasıl geliştirilir?

Deprem okuryazarlığı, deprem öncesi, esnası ve sonrasında yapılması gerekenleri bilmek, davranış haline getirmek ve çevresindeki insanları bu konu hakkında bilgilendirmek ve bilinçlendirmek anlamına geliyor.