‘Cilt kanserinden korunmak için güneşe karşı gerekli önlemi alın’

Prof. Dr. Yakup Çil: Cilt Kanserinin Önemli Nedenleri ve Tedavi Süreci

Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Yakup Çil, cilt kanserlerine dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Cilt kanserlerinin insanlarda en sık görülen kanser türlerinden biri olduğunu belirten Prof. Dr. Çil, cildin vücudumuzun en büyük organı olduğunu vurguladı. Bazal hücreli kanser, skuamoz hücreli kanser ve malign melanoma en sık karşılaşılan cilt kanseri tipleri arasında yer alıyor. Malign melanomanın diğerlerine göre daha tehlikeli olduğunu belirten Prof. Dr. Çil, bu kanser türünün diğer organlara hızla yayılabildiğini ve genellikle koyu renkli olmasıyla tanınabileceğini ifade etti.

BENLERİN TAKİBİ HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR

Her insanda bulunan benlerin genellikle zararsız olduğunu belirten Prof. Dr. Çil, ancak benlerde hızlı büyüme, renk değişikliği, sınırların belirsizleşmesi veya kanama gibi ani değişikliklerin varlığında cilt kanseri olasılığının düşünülmesi gerektiğini vurguladı.

GÜNEŞ IŞINLARI BAŞLICA RİSK FAKTÖRÜ

Prof. Dr. Çil, cilt kanserinin en önemli nedenlerinden birinin güneş ışınları olduğunu aktardı. Özellikle güneşe maruz kalan yüz ve eller gibi bölgelerde cilt kanserinin daha sık görüldüğünü belirten Prof. Dr. Çil, güneşli havalarda şapka, gözlük ve koruyucu kremlerin kullanılmasının önemine dikkat çekti.

KİMYASALLARA VE YANIKLARA DİKKAT

Kimyasal maddelere uzun süre maruz kalmanın ve çocukluk dönemindeki cilt yanıklarının ilerleyen yaşlarda cilt kanseri riskini artırabileceğini belirten Prof. Dr. Çil, özellikle yanık izlerinin bulunduğu bölgelerde skuamoz hücreli kanserin sıkça görülebileceğine işaret etti.

TANI VE TEDAVİ SÜRECİ

Cilt kanseri şüphesi durumunda şüpheli dokudan örnek alınarak patolojik inceleme yapılması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Çil, tanı konulması halinde kanserin yayılma durumunun belirlenmesi gerektiğini ifade etti. Kanserli dokunun cerrahi olarak çıkarılacağını ve gerektiğinde radyoterapi veya diğer medikal tedavilerin uygulanabileceğini belirtti.

BAŞ VE BOYUN BÖLGESİ RİSKTE

En fazla güneşe maruz kalan baş ve boyun bölgesinin risk altında olduğunu belirten Prof. Dr. Çil, bu bölgelerde yapılacak cerrahi müdahalelerin estetik açıdan önemli olduğunu ve uzman hekimler tarafından gerçekleştirilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, ameliyat sonrası bu bölgelerin güneşten korunmasının iyileşmeyi olumlu yönde etkilediğini aktardı.

ERKEN TANI HAYAT KURTARIR

Erken teşhisin yaşam süresini uzattığını ve tedavi sonrası daha küçük izlerle estetik bir görünüm sağladığını önemle vurgulayan Prof. Dr. Yakup Çil, ciltte fark edilen şüpheli değişikliklerde cilt kanserini göz ardı edilmemesi gerektiğini belirtti. Erken tanının, cilt kanseri de dahil olmak üzere tüm kanser türlerinde hayat kurtarıcı olduğunu ifade etti.

Related Posts

Uzmanından “Kene riski şehirlerden çok kırsalda yüksek” uyarısı

Uzmanından “Kene riski şehirlerden çok kırsalda yüksek” uyarısı

“Andropoz bir hastalık değil, yaşama uyum sürecidir”

“Andropoz bir hastalık değil, yaşama uyum sürecidir”

Hızlı kilo vermek istiyor ancak spor salonundan nefret ediyorsanız, işte tam size göre egzersiz: Dünyada popüler oldu

TikTok’ta viral hale gelen bu basit yürüyüş egzersizi, özellikle spor salonuna gitmek istemeyenler arasında büyük ilgi görüyor. İşte 12-3-30 yöntemi…

Zayıflık takıntısının görünmeyen yüzü: Anoreksiya nervoza nedir, belirtileri nelerdir? Anoreksiya nervoza riski nasıl azaltılır?

Anoreksiya nervoza, sadece kilo problemi değil, ciddi bir zihinsel sağlık sorunudur. Peki, zayıflık takıntısının görünmeyen yüzü olan bu hastalık nedir, belirtileri nelerdir? Anoreksiya Nervoza riski nasıl azaltılır? İşte, Anoreksiya nervoza hakkında bilmeniz gerekenler…

Varis, tedavi edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor

Varisin, tedavi edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını söyleyen Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Emir Cantürk, özellikle kadınlarda sık görülen bu hastalığın ilerlemeden tedavi edilmesi gerektiğini belirtti.

20 baklavanın numunesinin 5’inde bakteri çıktı

Prof. Dr. Işıl Var, Kurban Bayramı öncesi satışa sunulan baklava çeşitlerini, mikrobiyolojik açıdan laboratuvarda inceledi. Kentte 20 işletmeden aldığı örnekler üzerinde çalışan Prof. Dr. Işıl Var, bunların 5’inde yaşlı ve çocuklarda ölüme bile neden olabilen dışkı kökenli koli basili E.coli ile karşılaştıklarını söyledi.