Mistral’in yükselişi önlenemiyor

Mistral AI: Avrupa’nın Yükselen Yıldızı

Paris’te 2023 yılında kurulan Mistral AI, Fransa’nın en parlak teknoloji girişimlerinden biri haline geldi. Şirket, sadece Fransa değil, tüm Avrupa’da çevreci ve bağımsız yapay zekâ vizyonuyla ön plana çıkıyor. Mistral AI, CEO Arthur Mensch liderliğinde, ABD’li teknoloji devlerinde deneyim sahibi olan kurucu kadrosuyla dikkat çekiyor.

Mistral AI, Le Chat adını verdiği sohbet asistanıyla kullanıcılarını hedefliyor. Özellikle Fransa’da büyük bir çıkış yakalayan bu uygulama, iOS ve Android platformlarında kısa sürede 1 milyon indirilmeye ulaştı. Fransız Cumhurbaşkanı Macron’un, Paris’teki Yapay Zekâ Zirvesi öncesinde yaptığı “Le Chat’i indirin, OpenAI yerine Mistral’i tercih edin” çağrısı da büyük yankı uyandırdı.

Mistral AI’nin Çeşitlilik ve Hedefleri

Mistral AI, sadece sohbet uygulamasıyla değil, birçok farklı yapay zekâ modeliyle dikkat çekiyor. Şirketin geliştirdiği modeller arasında Mistral Large 2, Pixtral Large, Magistral ve Devstral Medium gibi çeşitli sistemler bulunuyor. Ayrıca, kodlama alanında GitHub Copilot gibi araçlara meydan okuyan Mistral Code da sunulmaktadır.

2025 Temmuz’unda yayımlanan Le Chat güncellemesi, derin araştırma modu, çok dilli mantık yürütme ve gelişmiş görsel düzenleme gibi özellikler içeriyor. Kullanıcılar artık sohbetleri, belgeleri ve fikirleri gruplandırabilecekleri “Projects” özelliğinden de faydalanabiliyor. Tüm bu gelişmeler, Mistral AI’yi daha kapsamlı bir yapay zekâ platformuna dönüştürüyor.

Mistral AI, ChatGPT ve DeepSeek’e meydan okuyor

Yatırımlar ve İş Ortaklıkları

Mistral AI, 2023 Haziran’ında Lightspeed Venture Partners liderliğinde aldığı 112 milyon dolarlık tohum yatırımıyla Avrupa tarihinin en büyük tohum finansmanını elde etti. Ayrıca, sadece altı ay sonra a16z liderliğindeki birinci turda 415 milyon dolar topladı ve 2 milyar dolarlık değerlemeye ulaştı. 2024 ve 2025 yıllarında Cisco, Nvidia, IBM gibi devlerin katıldığı fonlarla toplam yatırım miktarı 1 milyar doları aştı. Son olarak, 6 milyar dolarlık değerlemeye ulaşan şirket, Abu Dabi merkezli MGX fonundan ek bir yatırım turu hazırlığı içerisinde.

Microsoft, Mistral AI ile yeni ortaklık kurdu

Microsoft, Agence France-Presse, Fransa ordusu, IBM, Orange ve Stellantis gibi önemli kurumlarla iş ortaklıkları bulunan Mistral AI, özellikle Fransa hükümetinin yapay zekâ stratejilerinde aldığı destekle Avrupa’da önemli bir konuma ulaşıyor. Macron’un da katıldığı 2025 Haziran’ındaki VivaTech konferansında duyurulan “Mistral Compute” projesi, Nvidia işlemcileri destekli Avrupa yapay zekâ altyapısını geliştirmeyi amaçlamaktadır.

Related Posts

‘Grok’ tartışması yapay zekadaki gizli tehlikeyi yeniden akıllara getirdi

ABD’li iş insanı Elon Musk’ın sahibi olduğu yapay zeka şirketi xAI’ın sohbet robotu Grok’un, güncellemenin ardından kullanıcılara verdiği “filtresiz” cevaplar, yapay zekanın makul ve gerçek sonuçlar yerine kullanıcılara bazı bakış açıları yüklemeye çalışarak “siyasi zehirlenmeye” yol açtığı yorumlarını gündeme getirdi.

Musk’ın yapay zekası Grok, aşırı sağcı yanıtlarıyla gündemde

Elon Musk’ın sahibi olduğu yapay zekâ aracı Grok, son güncellemelerin ardından verdiği tartışmalı yanıtlarla yeniden gündeme geldi. Grok’un antisemitik söylemleri ve aşırı sağcı ifadeleri hem kullanıcılar hem de uzmanlar tarafından tepkiyle karşılandı.

Bilim adamları uyardı: Dünya’nın en kısa günü yaklaşıyor

Bilim adamları tarihin en kısa gününün haftalar içinde yaşanabileceği uyarısında bulundu.

CERN’de tarihi deney: Bu iki madde ilk kez çarpıştırılıyor! Peki ama neden?

CERN’de bulunan dünyanın en büyük parçacık hızlandırıcısında, tarihte ilk kez Proton ve Oksijen çarpıştırıldı. Yeni çarpışmayla başlayan bu sürecin evrenin sırlarına ışık tutması bekleniyor.

Füzyonun sınavı! Reaktörlerde enerji sınırını aşmak

Füzyon enerjisi, insanlığın enerji ihtiyacını karşılamak için yıldızların gücünü yeryüzüne taşımayı hedefleyen çığır açıcı bir teknoloji olarak bilim dünyasının gündeminde. Güneşin ve yıldızların enerji kaynağı olan füzyon reaksiyonları, iki hafif …

57 yıldır ölü olan NASA uydusu Dünya’ya gizemli bir sinyal gönderiyor

Sadece üç yıl görev süresi olan ve 57 yıldır kullanılmayan Relay-2 uydusundan gelen ve sadece 30 nanosaniye süren güçlü radyo sinyalleri kafaları karıştırdı.