ABD’de seçim maratonu başladı… Trump yeniden aday olabilecek mi

ABD’de 5 Kasım başkanlık seçimlerine giden uzun ve zorlu yol, Cumhuriyetçi Parti’nin ön seçimlerindeki ilk eyalet olan Iowa’da aday adaylarının oylanmasıyla dün başladı.

TRUMP FAVORİ ADAY

Eksi 23 dereceleri bulan zorlu hava koşulları altında düzenlenen Iowa eyaleti ön seçimlerinde öne çıkan isim, 45’nci ABD Başkanı Donald Trump. Son anketlere göre Donald Trump, en yakın rakibi olan eski ABD BM Büyükelçisi Nikki Haley’den yaklaşık 30 puan önde. Üçüncü sırada gelen isim, geçen yıl büyük umutlarla aday adaylığını açıklayan Florida Valisi Ron DeSantis. Dördüncü sırada ise adını daha yeni yeni duyuran Hint asıllı genç başkan aday adayı Vivek Ramaswamy. 38 yaşındaki Ramaswamy’nin oyları Iowa’da farklı anketlere göre yüzde 5 ile 8 arası.

NBC News’ün yaptırdığı son ankete göre Donald Trump yüzde 48 ile önde giderken, Haley yüzde 20, DeSantis ise eyaletteki Cumhuriyetçi tabanda yüzde 16 oya sahip. Yapılan son anketlerin hepsinde eski başkanın en yakın rakibine 28 ila 41 puan fark attığı görülüyor.

‘ÖLSENİZ BİLE OY VERİN’

Trump, Iowa oylaması öncesinde yaptığı son mitingde, seçmenlerine seslendi: “Bu ön seçimler; tüm yalancılara, sahtekârlara, haydutlara, sapıklara, dolandırıcılara, ucubelere, sürüngenlere ve diğer oldukça iyi insanlara karşı nihai zaferi elde etmek için kişisel şansınızdır.”

Tarihin en soğuk ön seçimlerinden biri olmasına rağmen Trump, parti seçmenine çağrıda bulundu: “Evde oturamazsınız. Eğer köpek gibi hastaysanız bile, ‘Hayatım, bunu yapmalıyım’ demelisiniz. Oy kullanıp daha sonra ölseniz bile buna değer.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir