Dünyanın ilk bilgisayar virüsü: ‘Creeper’ın ortaya çıkışı

ARPANET ve İlk Virüs: Creeper

1969 yılında, internetin öncüsü olan deneysel bir bilgisayar ağı olan ARPANET kuruldu. Bu ağ, bilgisayarlar arasında özel bir telefon bağlantısına gerek kalmadan uzun mesafeli iletişim sağlamayı amaçlıyordu. Bunun için, verileri bölüp gönderme yöntemi olan paket anahtarlama kullanıldı. ARPANET’in ilk kullanıcıları genellikle bilgisayar bilimcileriydi.

1971 yılında, birbirine bağlı teletype bilgisayar ekranlarında “Ben sürüngenim, yakalayabilirsen yakala!” şeklinde bir mesaj belirdi. Bu mesaj, kullanıcılar arasında büyük bir şaşkınlık yarattı. Fakat o zamanların kullanıcıları, aslında ilk bilgisayar virüsü olan Creeper’ın kurbanlarıydı.

Bu gizemli mesajın kaynağı, bir hacker değil, Bold, Beranek ve Newman (şimdiki adıyla Raytheon BBN Technologies) firmasında çalışan araştırmacı Bob Thomas’tı. Thomas, Creeper adını verdiği deneysel bir program yaratmıştı. Creeper, kendini kopyalayabilen ve diğer sistemlere yayılabilen bir solucan tipi bilgisayar virüsüydü. Hedefi, ARPANET’e bağlı Digital Equipment Corporation (DEC) bilgisayarlarıydı.

Ancak Creeper, günümüzdeki kötü amaçlı yazılımlardan farklıydı. Yapabildiği tek şey ekranda esrarengiz bir mesaj göstermekti. Dosyalara zarar vermiyor, veri çalmıyor veya sistemleri çökertmiyordu. Thomas, bu programı bilimsel bir merakla ve kendini kopyalayan bir programın mümkün olduğunu göstermek amacıyla geliştirmişti. Programın adını da, o dönemde popüler olan çizgi film “Scooby-Doo”daki ürpertici bir karakter olan Creeper’dan esinlenerek koymuştu.

Elk Cloner: İlk Kişisel Bilgisayar Virüsü

Creeper, araştırmacılar arasında sınırlı kaldı, fakat onu takip eden virüsler çok daha yaygın hale geldi. Bunlardan biri olan Elk Cloner, “doğada” keşfedilen ilk kişisel bilgisayar virüsü olarak kayıtlara geçti. 1982 yılında, 15 yaşındaki lise öğrencisi Richard Skrenta tarafından yazılan bu virüs, Apple II bilgisayarlara bulaşan bir önyükleme sektörü virüsüydü.

Elk Cloner, o dönemin en gelişmiş depolama teknolojisi olan disketler aracılığıyla yayıldı ve ilk büyük bilgisayar virüsü salgınına dönüştü. Bilerek zararlı olmasa da, bazı disklere zarar verdi ve enfekte bilgisayarlarda her 50 açılışta kullanıcıları şu şiiri göstererek rahatsız etti:

  • ELK CLONER:
  • Kişiliği Olan Program
  • Tüm disklerine bulaşacak,
  • Çiplerine sızacak,
  • Evet, bu CLONER!
  • Yapışacak sana bir tutkal gibi,
  • RAM’ini değiştirecek,
  • CLONER’ı gönderin!

Related Posts

Pil bitti derdine son! Dünyanın en gelişmiş mikroçipi tanıtıldı

Tayvan merkezli üretici TSMC, sadece 2 nm üretim mimarisine sahip olan ve bu konuda dünyanın en gelişmiş çipini tanıttı. Bu mimari ile birlikte akıllı cihazlarda batarya ve performans artışı bekleniyor.

WhatsApp’a yapay zeka dokunuşu: Her sohbete özel olacak

Dünyaca ünlü anlık mesajlaşma uygulaması WhatsApp, kullanıcı deneyimini zenginleştirmek adına yapay zeka destekli bir özellik üzerinde çalışmalara başladı. Bu yeni özellik sayesinde kullanıcılar sohbetlerini istedikleri şekillerde renklendirebilecek.

AI Günlükleri: yapay zeka dünyasında bu hafta (4 Mayıs 2025)

Son dönemde gündelik hayatta çok daha yaygın biçimde kullanılmaya başlanan yapay zeka teknolojileri hızla gelişmeye devam ediyor. Neredeyse her gün bu alanda dikkat çekici bir gelişme yaşanırken, önemli eşikler de bir bir aşılıyor. “AI Günlükleri …

Half-Life 3, yaz aylarında gelebilir! Büyük sürpriz

Oyun dünyasının en çok beklenen yapımlarından biri olan Half-Life 3 ile ilgili çarpıcı gelişmeler yaşanıyor. 1998 yılında piyasaya sürülen ve FPS türüne yön veren seri, uzun süredir sessizliğe gömülmüş durumdaydı. Ancak son dönemde ortaya çıkan …

İskoçya’da düşük frekanslı uğultunun gizemi nedir?

İskoçya’da Lewis Adası’nda duyulan 50 Hz uğultusu gündeme oturdu. Ada halkının uyku düzenini altüst eden bu gizemli sesin kaynağı, bir türlü bulunamıyor.

Google NotebookLM uygulaması geliyor! İşte özellikleri

Google’ın yapay zeka destekli öğrenim platformu NotebookLM, yakında mobil uygulama olarak kullanıcılarla buluşuyor. Aralık 2023’te web tabanlı hizmet olarak başlatılan NotebookLM, uzun süredir tarayıcı üzerinden kullanılabiliyordu. Google …