Yunan adalarına yönelik vize uygulamalarının gevşetilmesinin ardından Türk turistlerin bu bölgelere akın etmesi, dünya basınında geniş yankı buldu. Bloomberg yazarı Taylan Bilgiç, “Yüzde 90 Restoran Enflasyonundan Kaçan Türkler Yunanistan’a Akın Ediyor” başlıklı yazısında, Türkiye’deki yüksek yaşam maliyetlerinin komşu ülke Yunanistan’a yönelik tatil tercihlerini nasıl değiştirdiğini detaylandırdı.
Bilgiç, Türkiye’nin turizm sektöründeki fiyat avantajının hızla eridiğini ve Merkez Bankası’nın konaklama sektöründeki yüksek fiyatlardan duyduğu endişeleri vurguladı.
Bilgiç, Türkiye’deki tatil beldelerindeki restoranların yarısının şu anda boş olduğu belirtirken, bu durumun sebebi olarak Yunanistan’daki daha uygun tatil ve yemek maliyetleri olduğunu aktardı.
Özellikle sosyal medyada Bodrum’da bir restoranda beş kişi için ödenen 640 dolar ve Çeşme’de beş top dondurmaya 30 dolar gibi yüksek fiyatların örnek gösterildiğini ifade etti.
Yunan adalarına yapılan ziyaretlerin artmasıyla birlikte, hükümetin yolcu gemilerine kısıtlamalar getirmeyi düşündüğü ifade edildi.
“MERKEZ BANKASI İÇİN ENDİŞE KAYNAĞI”
Yunanistan’a sık sık seyahat eden emekli bankacı Murat Yavuz, “Hizmet, kalite ve fiyatlar açısından burada büyük bir fark var. Restoranlar, enflasyonu bahane ederek fiyatlarını artırıyor,” diyor. Türkiye’de restoran ve otel fiyatlarının geçen yıl Haziran ayına göre ortalama %91 oranında arttığı ve yıllık tüketici enflasyonunun %71,6’ya yükseldiği vurgulanırken, Bloomberg bu durumun Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası için önemli bir endişe kaynağı haline geldiğini belirtiyor.
Yunanistan’a vize kolaylığı sağlanmasının, yalnızca Türkiye vatandaşlarına değil, aynı zamanda dünyanın dört bir yanından turistleri de adalara çektiği belirtiliyor.
Kıvanç Meriç’in Euronews’e verdiği röportajda, Türk lirasının değer kaybı nedeniyle Türkiye’nin tatil beldelerindeki rekabet avantajını kaybettiği ve bu yıl Yunanistan’ın Sisam adasını yaklaşık 150 bin Türk turistin ziyaret etmesinin beklendiği ifade ediliyor. Bir önceki yıl bu rakam yaklaşık 40 bin idi.
Kuşadası’nda bir balık restoranının şefi Kaplan İlhan, işlerin geçen sezona göre %25 azaldığını ve sosyal medyada Yunanistan’ın daha ucuz olduğuna dair çıkan söylentilerin bu durumda büyük rol oynadığını belirtti.