Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nden Doç. Dr. Necla Birgül İyison, Asya kaplan sivrisineğinin İstanbul’da yaygın olarak görüldüğünü ve ısırıklarının alerjik reaksiyonlara neden olabildiğini açıkladı.
SU BİRİKİNTİSİ BIRAKMAYIN
İyison, belediyelere ilaçlama çalışmalarını artırma, vatandaşlara ise balkon ve bahçelerinde su birikintisi bırakmama uyarısında bulundu.
ÇEŞİT ÇEŞİT HASTALIK BULAŞTIRIYOR
İyison, Asya kaplan sivrisineğinin giysilerin üzerinden ısırabildiğini ve sarıhumma, dang humması, zika, chikungunya, Batı Nil virüsü gibi hastalıkları taşıyabildiğini, ancak Türkiye’de henüz bu hastalıklara rastlanmadığını ifade etti. İklim değişikliği ile bu sivrisineklerin hızla çoğaldığını ve daha fazla insana zarar verebildiğini söyledi.
2011’de Trakya, 2017’de Karadeniz ve ardından İstanbul’da görülen bu sivrisineğin istilacı bir tür olduğunu belirten İyison, su birikintilerinin önlenmesi gerektiğini vurguladı.
Sivrisineğin yumurtalarını sığ sulara bıraktığını ve uygun koşullarda hızla çoğaldığını açıkladı.
İyison, sivrisinek ısırıklarının alerjik reaksiyonlara neden olabileceğini, kaşıntı ve iltihabı önlemek için buz ve antihistaminik merhemler kullanılabileceğini söyledi. Belirtiler geçmezse doktora başvurulması gerektiğini belirten İyison şunları dile getirdi:
İKİ İLÇEDE YAYGIN
“Şu anda İstanbul’da yaygın. Sarıyer’de, Beykoz’da yoğun şekilde görülüyor. Ancak bence iklim değişikliği nedeniyle artık her yere yayılıyor. Belediyeler ilaçlamaları artırabilir, belirli bölgelerde daha fazla ilaçlama yapabilir”
Çalışmalarının sivrisineklerin ilaçlara bağışıklık kazanmasını engellemeye yönelik olduğunu ifade eden İyison, bu sayede daha etkili yöntemler geliştirmeyi hedeflediklerini söyledi.