NASA, 4,5 Milyar yıllık asteroitten yeni bilgilere ulaştı! Yaşam nasıl başladı?

Bennu Asteroidinden Gelen Numunelerde Sıvı Su Kalıntıları Keşfedildi

Bilim insanlarının NASA’nın OSIRIS-REx görevi kapsamında Bennu asteroidinden aldıkları numunelere ulaşmaları zaman aldı ancak beklemeye değdi. Nature dergisinde yayımlanan yeni bir çalışmada, OSIRIS-REx’in getirdiği örneklerde beklenmedik bir keşif ortaya konuldu: Sıvı su buharlaşmasından kalan bileşenlerin kalıntıları.

Popular Science’a konuşan makalenin baş yazarı Tim McCoy, bu bileşenlerin keşfinin şaşırtıcı olduğunu belirtiyor. McCoy, “Bu mineralleri bulmak kesinlikle sürpriz oldu” diyor.

Araştırma ekibinin yüzlerce yıl meteorit inceleme deneyimine sahip olduğunu ancak bu minerallerin bazılarını hiç kimsenin daha önce görmediğini vurgulayan McCoy, keşfin önemli bir kısmının, söz konusu bileşenlerin, tuzlu sıvı çözeltilerinin buharlaşması sonucu çökelmiş olması gerektiğinden kaynaklandığını belirtiyor.

Bu bileşenlerin varlığı, Bennu’nun geçmişinde bir noktada sıvı suyun bulunduğuna veya daha doğru bir ifadeyle, Bennu’nun türediği antik asteroidin geçmişinde sıvı suyun varlığına işaret ediyor. McCoy’a göre bu, suyun muhtemelen yüzeyde değil, asteroidin altında bir damar veya cep şeklinde bulunduğunu gösteriyor.

Su, büyük olasılıkla uzun süre sıvı halde kaldı ve çözülen mineraller, suyun daha uzun süre sıvı halde kalmasına olanak sağlamış olabilir. Araştırmacılar, toplamda 11 bileşen keşfetti ve hepsi tuzlu su çözeltilerinde yoğunlaşıp, suyun daha sonra buharlaşmasıyla çökelmiş.

Bu bulgu, Bennu’nun ata asteroidinde sıvı suyun varlığını gösterir ve yaşamın ilk evrelerine ilişkin heyecan verici bir olasılık sunar. Bennu, yaşamın oluşumunda rol oynamış olabilir çünkü sıvı su ceplerinde karmaşık organik bileşenlerin gelişimi için uygun bir ortam yaratıyor.

McCoy’a göre bu tuzlu çözeltilerin benzerinin Saturn’ün uydusu Enceladus ve Mars’ın uydusu Ceres’in iç kısımlarında olabileceği aktarılıyor.

Related Posts

WhatsApp’a yapay zeka dokunuşu: Her sohbete özel olacak

Dünyaca ünlü anlık mesajlaşma uygulaması WhatsApp, kullanıcı deneyimini zenginleştirmek adına yapay zeka destekli bir özellik üzerinde çalışmalara başladı. Bu yeni özellik sayesinde kullanıcılar sohbetlerini istedikleri şekillerde renklendirebilecek.

AI Günlükleri: yapay zeka dünyasında bu hafta (4 Mayıs 2025)

Son dönemde gündelik hayatta çok daha yaygın biçimde kullanılmaya başlanan yapay zeka teknolojileri hızla gelişmeye devam ediyor. Neredeyse her gün bu alanda dikkat çekici bir gelişme yaşanırken, önemli eşikler de bir bir aşılıyor. “AI Günlükleri …

Half-Life 3, yaz aylarında gelebilir! Büyük sürpriz

Oyun dünyasının en çok beklenen yapımlarından biri olan Half-Life 3 ile ilgili çarpıcı gelişmeler yaşanıyor. 1998 yılında piyasaya sürülen ve FPS türüne yön veren seri, uzun süredir sessizliğe gömülmüş durumdaydı. Ancak son dönemde ortaya çıkan …

İskoçya’da düşük frekanslı uğultunun gizemi nedir?

İskoçya’da Lewis Adası’nda duyulan 50 Hz uğultusu gündeme oturdu. Ada halkının uyku düzenini altüst eden bu gizemli sesin kaynağı, bir türlü bulunamıyor.

Google NotebookLM uygulaması geliyor! İşte özellikleri

Google’ın yapay zeka destekli öğrenim platformu NotebookLM, yakında mobil uygulama olarak kullanıcılarla buluşuyor. Aralık 2023’te web tabanlı hizmet olarak başlatılan NotebookLM, uzun süredir tarayıcı üzerinden kullanılabiliyordu. Google …

Gemini ile yapay zeka deneyimi 13 yaş altı kullanıcılara açılıyor

Google, çocuklar için geliştirdiği Gemini’nin yeni yapay zeka sohbet uygulamasını önümüzdeki hafta kullanıma sunmayı planlıyor. Şirketin yeni adımı, ebeveyn kontrolü altındaki Google hesaplarına sahip 13 yaş altı çocukların da bu sohbet botunu …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir