Sivaslı robotlar kanatlandırıyor

Ebru Sungur – Tezmaksan’ın Sivas’ta kurduğu ve robotlu otomasyon teknolojileri üreten fabrikası, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın katıldığı törende açıldı. Törende konuşan Bakan Kacır, fabrikanın, Türkiye’nin havacılık, savunma ve uzay teknolojilerinde yerlilik oranını artıracağını ifade etti. Türkiye’de ilk defa Sivas’ta üretimi gerçekleştirilecek 8 eksenli tornalama merkezinden yeni nesil CNC modellerine kadar geniş bir segmentte ürün gamının imal edileceği Sivas fabrikasından 40 farklı ülkeye ihracat yapılacağını vurgulayan Kacır, Tezmaksan’dan Sivas’ta bir Ar-Ge merkezi kurmasını beklediklerini de söyledi. Tezmaksan Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Aydoğdu da ahde vefa düşüncesiyle bu fabrikayı Sivas’a kurduklarını belirtti. 

Hızlı büyüyecek 

Yatırımla ilgili basına bilgi veren Tezmaksan Genel Müdürü Hakan Aydoğdu, toplamda 15 milyon euro’ya tamamlanacak fabrika için şimdiye kadar 6 milyon euro harcadıklarını, bugün açılan bölümde robotlu otomasyon sistemleri ürettiklerini, ikinci fazda tornalama merkezi üretimleri için tesis kuracaklarını anlattı. Resmi açılışı yapılan Sivas fabrikasının ekim ayından itibaren üretimlere başladığını, Tezmaksan’ın geçen yıl 4 milyon euro olan cirosunun, bu yıl fabrikanın tam kapasite devre girmesiyle 12 milyon euro’ya ulaşacağını belirten Hakan Aydoğdu şöyle konuştu: 

“Bu cironun 8 milyon euro’su da ihracattan gelecek. 2030’da ihracatımızı 100 milyon euro’ya çıkarmayı planlıyoruz. Bu büyük bir sıçrama. Fakat robot teknolojileri hızla büyümemizi sağlayacak.” 

Yatırımın ikinci fazındaki tornalama merkezleri üretiminin, savunma, havacılık ve uzay teknolojileri için kritik önemde olduğunu vurgulayan Aydoğdu, “Bu yatırıma özellikle önem veriliyor. Zira bu üretim kabiliyetine ulaşıldığında Türkiye için olası ambargolar sorun olmaktan çıkacak” dedi.

Çinliler ve Koreliler ile üretimi görüşüyor

Bir Çinli, bir de Koreli firma ile Sivas’ta CNC tezgah üretmek üzere ortaklık görüşmeleri yaptıklarını açıklayan Hakan Aydoğdu, şunları söyledi:

“İkisinden birinde karar kılacağız. Bu görüşmelerimiz sonuç verirse Sivas, CNC merkezine dönüşebilir. Çünkü bunlar çok büyük firmalar, Türkiye’nin yıllık ihtiyacı kadar üretimleri var. Bu tesisin ağırlıkla ihracata çalışması öngörülüyor.”
Aydoğdu, Sivas Nuri Demirağ OSB’den geçen demiryolunun Çin’den Avrupa’ya uzanan ağın bir parçası olduğunu, lojistik avantajları bulunduğunu söyledi.

Fabrikadan notlar

■ 53 bin metrekarelik alanda kuruldu.
■ Endüstri 4.0’a uyumlu tesis, karanlık fabrika konseptinde kurgulandı.
■ Avrupa Yeşil Mutabakatı’na ve çevresel sürdürülebilirlik prensiplerine uygun olarak LEED Sertifikası alacak şekilde projelendirildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir